VOICE là ai

Hội đồng quản trị (2013):

Đoàn Việt Trung (Chủ tịch) – Quốc tịch Australia

Ông Đoàn Việt Trung đã đấu tranh cho công bằng xã hội trong hàng thập kỷ. Trong những năm 1970, ông là một nhà hoạt động sinh viên. Trong những năm 90, ông và những người khác đã vận động cho thuyền nhân Việt Nam, giúp hàng ngàn người được tái định cư. Trong những năm 2000, với vai trò là Chủ tịch liên đoàn cộng đồng Việt – Úc, ông làm việc với các tổ chức Phi chính phủ của Úc để vận động cho những thuyền nhân khác được đến Australia. Trong thời gian này, khoảng hơn 20 bài xã luận của ông được xuất bản trên các tờ báo chính thống của Australia. Kể từ giữa những năm 2000, ông dành phần lớn thời gian để giúp công nhân Việt Nam đấu tranh cho quyền lợi của họ. Một mặt trận khó khăn. Chế độ Hà Nội đã đứng trên luật pháp khi thành lập các công đoàn quốc doanh và sử dụng cảnh sát để bắt bớ những người tổ chức đình công.

Jaclyn Fabre (Thư ký) – Quốc tịch Mỹ

Jaclyn Phương Fabre bắt đầu làm việc trong lĩnh vực phi lợi nhuận như một tình nguyện viên cho LAVAS một tổ chức trợ giúp pháp lý cho người tị nạn Việt Nam và làm việc tại Hồng Kông với các luật sư Mỹ để cung cấp dịch vụ công ích đại diện pháp lý cho thuyền nhân Việt Nam. Bà sau đó trở thành giám đốc điều hành của LAVAS. Từ đó bà còn tham gia và trở thành lãnh đạo của nhiều tổ chức có nền tảng cộng đồng khác nữa, nhằm cung cấp một loạt dịch vụ cho người lao động nghèo, bao gồm thực phẩm, quần áo, nhà ở và hỗ trợ gia đình. Trước khi hoạt động trong lĩnh vực phi lợi nhuận, bà là một nghệ sĩ đồ họa.

Maxwell Võ (Thủ quỹ) – Quốc tịch Canada

Max là một tình nguyện viên nhiệt thành với các tổ chức Việt Nam và Canada ở Toronto, Canada. Năm 2014, Max đã giúp thành lập SOS Việt-Phi, một tổ chức phi lợi nhuận của Canada để ủng hộ cho nhóm thuyền nhân Việt Nam cuối cùng bị kẹt lại Philippines. Max đã tổ chức vận động hành lang với Chính phủ Canada và kết quả một chính sách mới năm 2005 cho phép lên đến 200 thuyền nhân Việt Nam được đoàn tụ với gia đình ở Canada. Max cũng là Chủ tịch của Hiệp hội Việt Nam tại Toronto (VAT), Phó Chủ tịch Công ty Dịch vụ Thông tin và Nhà ở (AIS) và là một thành viên Hội đồng quản trị của Hiệp hội Khoa học và Văn hóa Việt Nam (VCSA), giáo hội Toronto. Max có bằng Cử nhân Thương mại của trường Đại học Queen và hiện đang giám sát một danh mục đầu tư bất động sản trị giá 800 triệu $.

Jessica Soto (Thành viên) – Quốc tịch Philippines

Bà Jessica Umanos Soto từng nghiên cứu Sinh học và Khoa học xã hội tại Đại học Quốc gia bang Luzon và Đại học Bách khoa của Philippines. Bà Soto có bằng Thạc sĩ về Nghiên cứu các tổ chức phi chính phủ liên châu Á tại Đại học Sungkonghoe Hàn Quốc. Bà Soto cũng là một cựu sinh viên của Viện Quản lý Châu Á (AIM) trong Chương trình Quản lý phát triển và Trung tâm Đông Tây tại Đại học Berkeley – California cho các khóa học mùa hè về Nhân quyền Quốc tế và Luật nhân đạo quốc tế trong khu vực châu Á Thái Bình Dương. Về chuyên môn, Bà Soto là một học giả hàng đầu về nhân quyền, như quyền trẻ em và phụ nữ, bình đẳng giới, phát triển xã hội và bền vững; quyền tiếp cận với dân chủ và nền quản trị quốc gia tốt. Bà Soto có kinh nghiệm phát triển xã hội sâu rộng trong 28 năm qua các tổ chức như PEACE (Philippine Ecumenical Action for Community Empowerment) và PRRM (Philippine Rural Reconstruction Movement) với vai trò là chuyên gia tổ chức cộng đồng và đào tạo. Bà Soto là giám đốc của tổ chức Ân xá Quốc tế tại Philippine trong 10 năm. Bà Soto cũng sử dụng chuyên môn của mình để tư vấn dự án ngắn hạn cho Ngân hàng Thế giới, Quyền trẻ em và tâm lý xã hội cho UNICEF-Thái Lan. Hiện nay, bà Soto là giám đốc quốc gia cho Kooperation Utan Granser hay ở Philippines thường gọi là Trung tâm hợp tác Thụy Điển và là thành viên Hội đồng quản trị của VOICE.

Trịnh Hội (Thành viên và Người sáng lập) – Quốc tịch Mỹ

Trịnh Hội là một luật sư người Úc gốc Việt. Ông tốt nghiệp bằng nghệ thuật và luật năm 1995 tại Đại học Melbourne (Úc) và bằng thạc sĩ tại Đại học Oxford (Anh). Làm việc cho một công ty luật tại Sydney những năm 1990, ông lần đầu tiên rời Úc đi tình nguyện tại Hồng Kông và sau đó là ở Philippines, nơi ông thành lập một văn phòng trợ giúp pháp lý để hỗ trợ các thuyền nhân Việt Nam không quốc tịch còn sót lại từ năm 1989. Trong năm 2005, Trịnh Hội là người đồng sáng lập VOICE, một tổ chức phi lợi nhuận được thành lập tại Hoa Kỳ với sứ mệnh thúc đẩy phát triển xã hội dân sự và hỗ trợ người tị nạn từ Việt Nam. Hiện nay, VOICE đang tập trung vào hỗ trợ pháp lý cho những người tị nạn Việt Nam còn lại ở Đông Nam Á và hỗ trợ các luật sư Việt Nam, người bảo vệ nhân quyền trong nước trên con đường tìm kiếm các quyền tự do thông tin và biểu đạt. Trịnh Hội nhận giải người trẻ Úc – Việt tiêu biểu năm 1998, và được công nhận là một trong những luật sư trẻ hàng đầu trong Giải thưởng Luật sư trẻ Australia 1999. Ông cũng là một trong những người vinh dự được trọn rước đuốc cho Olympic Sydney 2000.

Bên cạnh đó, VOICE có những nhân viên trẻ và năng động làm việc về vận động và đào tạo. Đồng hành cùng chúng tôi còn có rất nhiều tình nguyện viên và người ủng hộ là các luật sư, chính khách, nghệ sĩ, và cả những cựu thuyền nhân và người tị nạn khắp nơi trên thế giới.

[English vers] Board of Directors (2013)

Doan Viet Trung (President) – Australia 

Trung has fought for social justice for some decades. In the 70s, he was a student activist. In the 90s, he and others campaigned for Vietnamese boatpeople, helping thousands to be resettled. In the 2000s, as federal president of the Vietnamese Australian community, he worked with Australian NGOs to advocate for other boatpeople arriving in Australia. During this time, about 2 dozen op-eds of his were published on mainstream Australian newspapers. Since the mid-2000s, he’s devoted much of his time to help Vietnamese workers fight for their rights. Theirs is a hard battle. The Hanoi regime outlaws unions, and the state-run yellow union works with police to get strike leaders arrested.

Jaclyn Fabre (Secretary) – USA 

Jaclyn Phuong Fabre started working in the nonprofit sector as a volunteer with Legal Assistance for Vietnamese Asylum Seekers (LAVAS) and worked in Hong Kong with US attorneys to provide pro bono legal representation to Vietnamese boat people. She later became LAVAS executive director. She then joined Canal Community Alliance as the associate director, and then Cupertino Community Services, as the executive director. Both agencies were community-based organizations providing a continuum of services to the working poor, including food, clothing, housing and family support. Prior to her nonprofit career, she was a graphic artist. Jaclyn continues to be active in various nonprofits. She is a member of Social Venture Partners Santa Barbara. Jaclyn lives in beautiful Santa Barbara, California.

Maxwell Vo (Treasurer) – Canada

From Toronto, Canada, Max is a passionate volunteer with both Vietnamese and Canadian organizations in Toronto. Max helped found SOS Viet-Phi, a Canadian non-profit organization that started in 2004 to advocate for the last group of Vietnamese boat people who have been stranded in the Philippines. Max helped lead the lobbying efforts with the Canadian Government which resulted in a new Public Policy in 2005, allowing up to 200 stateless Vietnamese boat people to be reunited with their family in Canada. Max is also the President of the Vietnamese Association of Toronto (VAT), Vice-President of Accommdation and Information Services (AIS) Inc. and is a Board Member of the Vietnamese Science & Culture Association (VCSA), Toronto Chapter. Max holds a Bachelor’s degree in Commerce from Queen’s University and currently works as an Asset Manager, overseeing an $800M real estate portfolio with Morguard Investments Ltd. in Toronto.

Jessica Soto (Member) – Philippines 

Jessica Umanos Soto has an academic background on the fields of Biology and Social Science from Central Luzon State University and Polytechnic University of the Philippines, respectively. Ms. Soto earned her Master Degree on Inter-Asian NGO Studies in Sungkonghoe University in South Korea. Ms. Soto is also an alumnus of the Asian Institute of Management (AIM) for the Program for Development Managers and the East West Center and University Berkeley- California for the Summer Course on International Human Rights and International Humanitarian Law in Asia Pacific. Professionally, Ms. Soto is a leading authority on human rights, such as child and women’s rights, gender equality, sustainable and social development; rights based approach to democracy and good governance. Ms. Soto has an extensive social development experience in the last 28 years including with the Philippine Ecumenical Action for Community Empowerment as training and community organizing specialist and with the Philippine Rural Reconstruction Movement. Ms. Soto was country director for Amnesty International for 10 years and has been in the recent past the Asia Programme Officer for Centre on Housing Rights and Evictions based in Cambodia for the Women and Housing Rights Programme covering 5 Southeast Asian countries. Ms. Soto has also provided her expertise on short term project consultancies for the World Bank, with the Psychosocial and Child Rights Resource Center for UNICEF-Thailand, and Association for Progressive Communications – Women Supporting Programme, the Asian Network for Food Sovereignty and ChildFund Philippines, among others. Currently, Ms. Soto is the country director for the Kooperation Utan Granser or commonly known in the Philippines as Swedish Cooperative Center and a member of the Board of Directors for VOICE.

Hoi Trinh (Member & Founder) – USA

Hoi Trinh is an Australian lawyer of Vietnamese origin. He obtained his arts and law degrees in 1995 at Melbourne University (Australia) and master degree at Oxford University (U.K.). A corporate lawyer in Sydney in the mid 90s, Hoi first left Australia to volunteer in Hong Kong and later in the Philippines where he set up a legal aid office to assist the last remaining Vietnamese boat people left stateless there since 1989. In 2005, Hoi co-founded VOICE (Vietnamese Overseas Initiative for Conscience Empowerment), a non-profit organization established in the US to help build civil society in Vietnam and assist refugees from that country. Currently, VOICE is focusing on providing legal assistance for the remaining Vietnamese refugees in Southeast Asia and assisting local Vietnamese lawyers and civil rights defenders in their quest to exercise their rights to freedom of information and expression. A recipient of the 1998 Young Vietnamese Australian of the Year Award, Hoi was recognized as one of the nation’s top young lawyers at the 1999 Young Australian Lawyer of the Year Award Ceremony. In 2000, Hoi was selected as a torchbearer for the Sydney Summer Olympics. He was awarded Australia’s Oxford-Chevening scholarship in 2001.